Мина прекалено много време от последната ми публикация тук, а и много неща се случиха - хубави и лоши. Както и да е реших, че е по-добре да пиша по нещо от време на време отколкото напълно да зарежа този блог, така че се завръщам с една лесна вкусна и смея да твърдя полезна рецепта за сладкиш с овесени ядки, който точно днес ми се получи повече като кекс, защото смених формата за печене. Рецептата е от една малка и вече доста измачкана притурка на списанието Кулинарен Журнал, озаглавена Рецепти за дребни сладки и соленки. Всъщност там е пълно с интересни рецепти, които не съм изпробвала, което трябва да се поправи...
Овесени квадратчета
Продукти:
- 1/2 ч.ч. кафява захар
- 1/4 ч.ч. бяла захар
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 1 яйце
- 1 суп.л. олио
- 1 суп.л. прясно мляко
- 1 и 1/2 ч.л. ванилия
- 3/4 ч.ч. брашно
- 3/4 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. канела
- 1 и 1/2 ч.ч. овесени ядки
- 1 ч.ч. сушени кайсии
Приготвяне:
Смесвате яйцето с двата вида захар, мляко, олио и ванилия (може с миксер, може на ръка с бъркалка). Отделно в купа смесвате останалите сухи съставки и разбърквате двете смеси заедно с нарязаните на дребно кайсии (използвам кухненска ножица - много удобен и полезен уред).
Изсипвате сместа в намазана с масло квадратна или правоъгълна тавичка или по-добре използвайте хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна за 25 минути и нарязвате на квадратчета след като се охлади напълно.
Добър апетит!
It's been too long since my last publication here and a lot of things have happened both good and bad. Anyway I decided that it is better to write something from time to time rather than quit on this blog completely. So I'm back with an easy, tasty and up to me a healthy recipe for an oatmeal pastry, which turned out more like a cake because of the baking form I used. The recipe comes from a small addition to the Culinary Journal Magazine , called Recipies for small sweets and pretzels. In fact it's full of interesting recipies that I haven't tried, which has to be corrected....
Oatmeal squares
Products:
- 1/2 tea cup of brown sugar
- 1/4 tea cup of white sugar
- 1/2 tea cup of youghurt
- 1 egg
- 1 soup spoon of oil
- 1 soup spoon of milk
- 1 and 1/2 tea spoon of vanilla
- 3/4 tea cup of flower
- 3/4 tea spoon of soda bicarbonate
- 1 tea spoon of cinnamon
- 1 and 1/2 tea cup of oatmeal
- 1 tea cup of dried apricots
Preparation:
Mix the egg with the two types of sugar, milk, oil and vanilla ( you can use a mixer or just a beater). In a bowl mix the rest of the dry ingredients and then mix up both mixture together with the dried apricots cut in small pieces (I use a kitchen scissors - a very handy & useful device).
Pour the mixture in to a butter greased square or rectangular form or even better use baking paper.
Bake in a preheated oven for 25 minutes and then cut into squares after it cools off completely.
Bon appetit!