Явно съм на вълна сладко, защото това е само едно от трите странни такива, които правя тази година и засега резултатите са много добри. Има много рецепти за сладко от киви в мрежата, една от които ми послужи за основа, но загубих линка, пък и малко я промених, така че ето моя вариант:
Сладко от киви
Продукти:
- 500 гр. киви
- 500 гр. желираща захар
- сок от 1 лимон
- 3 листа индрише
Приготвяне:
Обелвате и намачквате кивито и го разбърквате със захарта и лимоновия сок.
Кипвате сместа и оставяте да къкри на среден огън докато се сгъсти, като разбърквате от време на време, но не повече от 15 мин.
Междувременно в голяма тенджера стерилизирате бурканите и капачките.
Наливате сладкото в буркани, като оставяте около см празно място, затваряте и обръщате с главата надолу.
В същата тенджера с гореща вода може да заврите готовите буркани за не повече от 10 мин., въпреки, че смятам и само горещото им наливане за достатъчно.
Кипвате сместа и оставяте да къкри на среден огън докато се сгъсти, като разбърквате от време на време, но не повече от 15 мин.
Междувременно в голяма тенджера стерилизирате бурканите и капачките.
Наливате сладкото в буркани, като оставяте около см празно място, затваряте и обръщате с главата надолу.
В същата тенджера с гореща вода може да заврите готовите буркани за не повече от 10 мин., въпреки, че смятам и само горещото им наливане за достатъчно.
Сладкото е много вкусно, а консистенцията напомня желе.
Добър апетит!
Kiwi jam
Products:
- 500 grams kiwi
- 500 grams jam sugar ( with added pectin)
- the juice of 1 lemon
- 3 geranium leaves ( they have a sweet smell & are used for jams here but I'm not sure what kind of geranium - not the regular one for sure) - thisi is my addition to the recipe so skip it if necessary
Preparation:
Peel & smash the kiwi, then mix it with the sugar & lemon juice.
Boil the mixtire & leave it on a medium -low heat to thickenwhile stirring it occasionally but not more than 15 minutes.
Meanwhile in a big pog boil the jars & lids.
Pour the jam into the jars while it's hot - leaving about 1 cm (1/4 of an inch headspace), seal it & turn it upside down.
In the smae pot you can boil the jars for not more than 10 minutes although I think that just the hot pouring is enough.
The jam is delicious and reminds of jelly.
Enjoy!
Boil the mixtire & leave it on a medium -low heat to thickenwhile stirring it occasionally but not more than 15 minutes.
Meanwhile in a big pog boil the jars & lids.
Pour the jam into the jars while it's hot - leaving about 1 cm (1/4 of an inch headspace), seal it & turn it upside down.
In the smae pot you can boil the jars for not more than 10 minutes although I think that just the hot pouring is enough.
The jam is delicious and reminds of jelly.
Enjoy!
Няма коментари:
Публикуване на коментар