петък, 27 май 2011 г.

Спаначен сос " Маст бурани"

Рецептата за този изключително вкусен, свеж и  бърз сос е на моя  любим - Бабек! Оригиналното име на персийски или фарси е "маст бурани", което буквално означавало нещо като мляко с тиква?!? ;) Бих го нарекла мултифункционален, защото освен за директна консумация с голяма лъжица, може да се слага върху препечени филийки, като сос за чипс, сос за салата или каквато друга употреба ви хрумне. Все още нямам кухненска везна, ето защо не мога да кажа точно колко спанак използвахме, но може да се ориентирате по количеството на снимките и аз бих предположила, че е около 200- 300 грама.
Количеството и вида чесън зависи от предпочитанията ви! Ние използвахме пресен, но не беше достатъчно и добавихме и няколко пресовани скилидки. С киселото мляко отново имате няколко варианта според консистенцията, която предпочитате. За това количество са необходими 2 кофички кисело мляко. Ние използвахме обикновено и цедено 1:1.

Продукти:
  • "200 - 300" грама пресен спанак
  • 2 стръка пресен чесън
  • малко копър
  • 2 кофички кисело мляко
  • 2 суп.л. зехтин
  • сол /на вкус/

Приготвяне:

Нарязвате всички зелении възможно най-дребно. Тук идва любимата ми част, защото аз обожавам да гледам как Баби се вихри с ножа върху дъската и скоростно превръща спанака в ситна зелена маса! Аз не успявам да постигна нито такава скорост, нито дребност, но той все пак е готвач :) После добавяте всички останали съставки, бъркате и опитвате!




1 коментар:

  1. Това ми е любимият сос вече! Много вкусен - можете да го нагъвате под всякаква форма и във всяка позиция! Опитайте на всяка цена!!! Целувам те,Акси ;)

    ОтговорИзтриване