сряда, 17 декември 2014 г.

Сладко от тиква и джинджифил / Pumpkin & ginger jam



Ето и втората рецепта за сладкото, която обещах и от която направих втора партида, защото много ми харесва вкуса за предстоящите студени зимни дни. Този път не съм изгубила оригиналния линк, в случай, че искате да проверите рецептата: http://www.food.com/recipe/pumpkin-and-ginger-jam-371618/ 

Продукти:



  • 1 кг обелена и нарязана на дребни кубчета тиква   
  • 500 гр. желираща захар                  
  • 70 гр. настърган пресен джинджифил 
  • 1 лимон     
  • 200 мл. вода                                        



Приготвяне:

Настъргвате кората на лимона и обелвате бялата пулпа, а вътрешността нарязвате на парчета. 


В тенджера с дебело дъно смесвате тиквата, нарязания лимон, джинджифила и водата, като оставяте да се готви на слаб огън с капак, докато тиквата омекне.  Накрая махнете капака за 10 минути за да се изпари излишната вода . 

Пасирате цялата смес или просто я намачквате и добавяте захарта и настърганата лимонова кора. Варите още десет минути и наливате сладкото в стерилизирани буркани горещо. Веднага затваряте и обръщате буркана.
Освен, че е много вкусно върху препечена филийка с чаша горещ чай имам отзиви, че става и чудесно като сос за печено месо!





Here is the second jam recipe I promised and I made a new portion of it as I really like the  taste for the cold winter days ahead. This time I haven't lost the original link  in case you want to check out the recipe:
http://www.food.com/recipe/pumpkin-and-ginger-jam-371618/
  


Products:


  • 1 kg peeled pumpkin cut into small cubes  
  • 500 gr. sugar with added pectin                  
  • 70 gr. grated fresh ginger
  • 1 lemon    
  • 200 ml. water                                     



Preparation:

You grind the lemon zest & peel off the white part then cut the lemon flesh into small pieces. 

In a heavy bottomed saucepan mix together the pumpkin, ginger and the water and cook on low heat until the pumpkin is soft. At the end remove the lid for 10 minutes to evaporate the unecessary water. Cook for 10 more minutes and then spoon it in sterilized jars. Close tight & turn upside down .
Besides being very good on a toast with a cup of hot tea - I was told it goes really well as a dip for roasted meat!

Няма коментари:

Публикуване на коментар