събота, 27 декември 2014 г.

Сладко от моркови / Carrot jam


Това е третото сладко, което правих тази година. Много ми допада заради подправките, които обожавам !
Линк към оригиналната рецепта: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/sep/02/vegetable-jam-recipes-hugh-fearnley-whittingstall


Продукти: 


  • 1 кг моркови
  • Настъргана кора и изцеден сок от 2 лимона
  • Настъргана кора и изцеден сок от 1 портокал
  • 900 гр. захар
  • 2-3 пръчки канела
  • 6 карамфилчета
  • 1 суп.л. индийско орехче

Приготвяне: 

Настъргвате морковите в дълбока тенджера и добавяте изцедения сок и настърганата кора.  Оригиналната рецепта съветва да сложите канелата и карамфила в чувалче от  муселин, аз нямах и просто ги сложих вътре. Разбъркайте и оставете за една нощ да се настои.

Оригиналната рецепта съветва да се добавят 900 мл. вода, така и направих, но според мен това е грешка и трябва да се добави не повече от половината /450 мл/ако не и по-малко, защото ми се наложи дълго да ги варя за да постигна нормална за сладко консистенция! Добавя се индийското орехче и се разбърква до разтопяване на захарта, след това го оставете да ври 30 -40 минути / аз варих по-дълго при 900 мл вода/. Изваждате карамфила и канелените пръчки. Наливате в стерилизирани буркани, затваряте добре и обръщате. 




This is the 3rd jam I made this year. I really like it because of the spices, that I adore! 
Link to the original recipe: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/sep/02/vegetable-jam-recipes-hugh-fearnley-whittingstall


Products: 


  • 1 kg of carrotsкг моркови
  • Grated rind and juics of 2 lemons
  • Grated rind and juics of 1 orange
  • 900 grams of sugar
  • 2-3 cinnamon sticks
  • 6 cloves
  • 1 tsp. nutmeg

Preparation: 

Grated the carrots in a deep pot and add the grated rind & juice. The original recipe says that you should put the cloves & cinnamon into a muslin bag which I didn't have so I just out them in. Stir & leave overnight.  

The original recipe says you should add 900 ml of water which I did but I think it's a mistake and you should add not more than half of it /450ml/ or even less as I had to boil it quite long to reach the normal jam consistency! Add the nutmeg, stir until the sugar is dissolved and then boil it for 30 -40 minutes /much longer with 900 ml/ Take out the cloves & cinnamon sticks. Pour into sterilized jars, close tight & turn upsisde down. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар